Yrkesgrupper som i sitt arbete möter människor i utsatthet, det kan t.ex. handla om trauma eller annan psykisk ohälsa, löper risk att bli “smittade” – trauma smittar. Några exempel på yrkesgrupper med hög risk för sekundärtrauma är personal inom vård och omsorg, socialt och pedagogiskt arbete samt polis och kriminalvård. Denna kurs riktar sig till er som arbetar inom dessa områden.
Sekundär traumatisering som begrepp myntades 1995 av Karen W. Saakvitne och Lauri Anne Pearl. Sekundär traumatisering kan ses som ett förstadium till diagnoser som posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), depression och/eller utbrändhet och är ett arbetsmiljöproblem som inte fått tillräckligt med uppmärksamhet.
Att i sin yrkesroll höra historier om lidande kan generera mer lidande. Conrad (2011) beskriver sekundär traumatisering som ”skador av stress orsakade av att vilja hjälpa en traumatiserad person”. Alltså, att absorbera andras trauma samtidigt som man kontrollerar och hanterar sin egen empati, påverkar och förändrar hjärnans struktur och ger upphov till att den yrkesverksamma hamnar i riskzonen för sekundär traumatisering.
För yrkesverksamma som terapeuter, präster, läkare, brandmän, poliser m.fl. är exponeringen ”en normalitet” och något som är självvalt. En självvald exponering har ett annat företeelsemönster och ger personen mer makt över situationen. Men så länge en drabbad yrkesverksam inte får stöd och kunskap för att kunna hantera sina upplevelser, kan vardagen vara fylld av ständiga triggers som vidmakthåller upplevelsen och traumaresponser.